Laten we Bakken met Ouderwetse Snuisterijen en Antiek Keukengerei

Heel de MuseumDepotShop bakt

Het is toch wat, dat thuiszitten. Met het mooie weer van de afgelopen weken was het zo erg nog niet; lekker op het balkon of in de tuin kon je genieten van het zonnetje. Maar wat moeten we doen nu het mooie weer voorbij is en de grijze wolken zich weer boven ons verzamelen?

Dit is het perfecte moment om eens te gaan experimenteren in de keuken! Speciaal voor de thuisblijvers hebben wij vandaag een bak-blog in elkaar gedraaid. De leukste snuisterijen én het mooiste keukengerei hebben wij voor je verzameld, aangevuld met hier en daar een receptje om je te inspireren!

Bakkers klaar…

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen bind je natuurlijk je schort om. Wat dacht je van dit kleurrijk gestreepte exemplaar? Het is van origine misschien een pronkschort, maar hij kan ook zeker dienst doen in de keuken!

…bakken maar!

Laten we koekjes maken volgens het klassieke 1-2-3 recept: 100 gram suiker, 200 gram boter, 300 gram bloem. Kneed alles samen en vorm het tot een mooie deegbal. Nu kunnen we wel een goede deegroller gebruiken. Wat dacht je van deze houten roller? Hier rol je gemakkelijk een mooie dunne lap deeg mee uit! Vervolgens willen we natuurlijk perfect ronde koekjes uitsteken, en laten we daar nu ook een mooie set uitsteekvormpjes voor in onze collectie hebben. Bak je koekjes 15 minuten op 160 graden en je hebt weer iets moois om mee te pronken!

Ben je meer van de hartige recepten? Wat dacht je van een overheerlijke focaccia? Met 500 gram bloem, een snuf zout, 320 ml lauw water, een zakje gist, een scheutje olijfolie en een handvol verse kruiden maak je zo een heerlijk brood. Meng de gist met het water, doe dit bij de andere ingrediënten en meng goed. Kneed het deeg nog 10 minuten en laat het dan 40 minuten rijzen. Maak vervolgens je brood op met olijfolie en kruiden en laat hem weer 45 minuten rijzen. Doe als de Italianen en gebruik de broodschieter om deze geweldige focaccia voorzichtig de oven in te schuiven. Bak hem 25 minuten op 200 graden, en geniet!

PS Je kan de broodschieter natuurlijk ook gebruiken voor je pizza’s!

Het oog wil ook wat

Als al je geweldige baksels klaar zijn wil je ze natuurlijk ook mooi presenteren. Laten wij je daar nu ook mee kunnen helpen! Presenteer je vers gebakken koekjes bijvoorbeeld op deze prachtige schaal uit het Bijbels Museum. Gebruik de suikerstrooier om de koekjes met suiker te besprenkelen en je krijgt een extra feestelijk resultaat! Als ze helemaal afgekoeld zijn kan je ze bewaren in deze leuke koektrommel.

Bak jij eerder taarten? Ook voor jou hebben we een prachtig museumstuk om je baksels op te presenteren: een feestelijke taartvoet met golvende rand, versierd met bladgoud!

Voor bij de thee

Al dat lekkers is natuurlijk perfect voor bij de koffie of thee. Zo kan je gezellig bijkletsen over een vers kopje thee dat je net gezet hebt in dit schattige trekpotje. Hou jij wel van een verse thee-blend? Dan is het zilveren theezeefje ook wel iets voor jou. Het zeefje dateert uit het begin van de negentiende eeuw en is gemaakt van Hollands zilver. Voor de koffiedrinkers hebben we een net zo chique voorwerp: een prachtige Franse koffiekan uit ca. 1900!

Heb je liever een verfrissend drankje? Probeer dan eens dit recept voor limonade, het dateert uit het jaar 1882:

“Rasp de schil van een citroen over 85 gram suiker en pers hier het sap van drie citroenen overheen. Giet er een liter kokend water over, dek het geheel af, en laat het afkoelen. Dit is veel aangenamer dan wanneer het kokende water slechts over gesneden citroenen wordt gegoten, omdat men zo alle essentiële smaak van de vruchten in de limonade verkrijgt.”

Durf jij zo’n oud recept wel aan? Als de limonade helemaal is afgekoeld kan je het overgieten in deze mooie groene glazen fles. Een handig hulpstuk daarbij is deze trechter, zo zit niet gelijk je hele keuken onder. Van het eindresultaat kan je genieten met dit prachtige setje glazen uit het begin van de vorige eeuw.

In de shop hebben we heel wat mooie items die het leuk doen in de keuken, of ze nou nog echt gebruikt kunnen worden of meer decoratief zijn. Neem eens een kijkje bij de uitgelichte pareltjes, hier hebben we deze week een selectie gemaakt van al het leuks voor in de keuken!

We wensen je weer veel kijk- en koopplezier!
Het team van MuseumDepotShop.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.