Uitgelichte pareltjes van 26 juli

DE SHOP WORDT WEER 24 UUR GEOPEND OP
31 juli 2019 om 16:00u

De betelset: het ultieme liefdescadeau

In de shop staan verschillende beteldozen, betelscharen en betelsetjes van het Amsterdam Pipe Museum. Maar waar werd dit eigenlijk voor gebruikt? Je leest er alles over in deze blog! 

Foto: Grote betelset uit Soerabaja, Java, rond 1900.

Een stukje betel-geschiedenis

Het kauwen van de betelpruim begon in de Filippijnen en China vermoedelijk al in 2680 voor Christus. Aanvankelijk was het vooral een gebruik binnen de adel en elite van Azië, maar het werd steeds algemener. Hier zijn ook de nodige etiquetteregels rondom ontstaan. Als een gastheer de beteldoos niet laat rondgaan bijvoorbeeld, of als iemand de pruim weigert, is dat een grote belediging. Anderzijds kan de gastheer in India er ook mee aangeven wanneer hij genoeg heeft van zijn gasten. Daar wordt de pruim vaak gezamenlijk gekauwd vlak voor het einde van een bezoek; als de gastheer de doos op een onverwacht moment laat rondgaan, weet men dat het tijd is om op te stappen.

Foto’s: Twee 19de eeuwse betelscharen uit Kutch, een district van de Indiase staat Gujarat, nabij Pakistan.

De betelpruim

De betelpruim is een genotmiddel dat een gevoel van euforie geeft, honger stilt en de hartstocht verhoogt. Niet voor niets is de pruim het symbool van liefde en huwelijk! Maar pas op… een man die in Thailand tijdens de huwelijksnacht de beteldoos buiten de slaapkamer omdraait, twijfelt aan de maagdelijkheid van zijn echtgenote.

Foto: Miniatuur betelset bestaande uit drie bronzen bakjes, twee met deksel, alles met gravering rondom. Het setje is van zeldzaam klein formaat, diameter van de bakjes is 2,5 cm. Vermoedelijk is het dan ook bestemd voor een poppenhuis. Afkomstig uit Java, Indonesië.

In India komt het kauwen nog het meest voor; overal langs de straten zitten verkopers. De klant kan zelf zijn pruim samenstellen, uit talloze potjes die de verkoper voor zich heeft. Met gember, koriander, kaneel, kruidnagel, anijs, komijn, nootmuskaat, kokos, kardamon, peper en saffraan kan de pruim op smaak worden gebracht. De verkoper mengt de kruiden met de schilfers van de arecanoot, en legt dit op een betelblad dat met gezoete kalkpasta is ingesmeerd. Het blad wordt als een pakketje opgevouwen en vormt zo de betelpruim.

Benieuwd geworden naar het betelkauwen en wil je het ook wel eens uitproberen? In de shop staan fraaie betelscharen waarmee de arecanoot geknipt wordt, een van de bestanddelen van de pruim. Daarnaast zijn er een aantal prachtige setjes en losse onderdelen zoals pruim- of kalkdoosjes en dienbladen. Echte pareltjes om de liefde en passie mee te vieren! ♥

Foto: Beteldoos van gedreven zilver, afkomstig uit Sumatra. Datering: 1910-1940.

Alexandra

2 reacties op “Uitgelichte pareltjes van 26 juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *